Welkom op Stereoforum! Heb je verbeterpunten of opmerkingen? Laat het ons hier weten: Algemeen\Stereoforum Algemeen\Forum Feedback. Alvast bedankt!

Author Topic: Real Stereo: Geschiedenis van Stereofonie  (Read 2405 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Onder013

  • Stereoforum Hero Member
  • *****
  • Posts: 2.211
  • The magic of the music is in the details
Real Stereo: Geschiedenis van Stereofonie
« on: March 18, 2015, 22:16:47 pm »
Op een StereoForum mag naar mijn mening niet ontbreken hoe stereofonie is ontstaan.

In de begin jaren 1930 ontwikkelde Alan Blumlein (een Engelse electronica ingenieur) zijn ideeën rond wat hij zelf "binauraal geluid" noemde, tegenwoordig bekend als stereofonie.

Hij kwam op het idee toen hij in 1931 met zijn vrouw in een bioscoop naar een van de eerste geluidsfilms keek. Hij werd afgeleid door het onwerkelijke effect van stemmen die uit één locatie kwamen, terwijl de acteurs over het filmdoek bewogen.
De oplossing van Blumlein was simpel - in plaats van een microfoon werden er twee microfoons gebruikt die op een vaste afstand uit elkaar stonden. Hierdoor werd de positie van de stemmen vastgelegd, afhankelijk van het geluidsvolume op een van de microfoons. Als de opname later werd afgespeeld via een twee-kanaalssysteem - met luidsprekers aan weerszijden van het filmdoek - kwamen de stemmen overeen met de positie van de acteurs op het scherm. In 1933 verwierf Blumlein een octrooi op dit basisprincipe van stereofonie.
Echter, hij was niet de enige die aan dit probleem werkte. Onafhankelijk van hem werkte in Amerika de natuurkundige Harvey Fletcher van Bell Telephone Laboratories aan hetzelfde probleem. In 1934 gaf Fletcher zijn eerste openbare demonstratie in New York.

Bronnen, noten en/of referenties
Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

« Last Edit: March 18, 2015, 22:36:41 pm by Onder013 »
Synergie:
Akoestiek - Marantz - Elac - AKG - Metrum - Moon - Cayin - Thorens - SME - Shure - TeddyPardo - IeGo - AudioQuest - WireWorld - DoeHetZelf.

Offline Onder013

  • Stereoforum Hero Member
  • *****
  • Posts: 2.211
  • The magic of the music is in the details
Re: Real Stereo: Geschiedenis van Stereofonie
« Reply #1 on: March 18, 2015, 23:16:51 pm »
Het italiaans engelse audioforum op www.TNT-audio.com is een stroming ontstaan die aandacht vraagt voor echte stereo en de ontwikkeling daarvan stimuleert: Real Stereo


In de loop van de tijd is de aandacht verschoven naar meerkanaals muziek. Surroundsetjes werden steeds meer populair en stereo apparatuur werd steeds meer in minisetjes geperst. Ook in de productie van muziek werd en/of wordt er nogal eens geproduceerd in meerkanaals om dit dan weer te down mixen naar stereo. Audiofielen grijpen om die reden terug naar opnames die met een in opzet simpele 2 kanaals microfoon set-up zijn gemaakt.

Inmiddels is er een kentering merkbaar, zeker onder de fabrikanten van apparatuur. Een voorbeeld daar van is de apparatuur die inmiddels beschikbaar is voor streaming audio en - niet te vergeten - de opleving van het analoge zwarte goud.

Real Stereo stimuleert fabrikanten, detailhandel, media en forums de campagne voor echte stereo te ondersteunen. Inmiddels is er een imposante lijst van deelnemers waaronder ook nederlandse audio dealers en distributeurs:
Auee Audio - HiFi dealer - Netherlands
De AudioWinkel - HiFi dealer - Netherlands
EastWest Audio Shop - HiFi dealer - Netherlands
EringaKnoop - HiFi dealer - Netherlands
Indiana Line - HiFi distributor - The Netherlands
KingRex Benelux - HiFi dealer/distributor - Netherlands
Live Fidelity - HiFi dealer/distributor - Netherlands
My-Fi Audio - HiFi dealer - Netherlands
Novus Audio - HiFi dealer/distributor - Netherlands
Rumoh - HiFi dealer (caps, coils & drivers) – Netherlands
Sense of Music - HiFi dealer - Netherlands
Solid State Audio - HiFi dealer/distributor - Netherlands
Music 2 - HiFi distributor - BeNeLux

De volledige lijst is te zien op http://www.tnt-audio.com/topics/realstereo_list_e.html

Ook het stereoforum kan zich aanmelden als ondersteuner van de campagne voor Real Stereo. Wat kan ons weerhouden om ware stereo te stimuleren.
meer informatie over doelstellingen van real stereo en hoe aan te melden:
http://www.tnt-audio.com/topics/realstereo_e.html
http://www.tnt-audio.com/topics/realstereo_list_e.html
Synergie:
Akoestiek - Marantz - Elac - AKG - Metrum - Moon - Cayin - Thorens - SME - Shure - TeddyPardo - IeGo - AudioQuest - WireWorld - DoeHetZelf.